Thursday, April 12, 2012

Jual Ikan


Kalau kau anggap orang tu kawan kau, apa pun kau boleh buat untuk dia selagi tak bertentangan dengan hukum yang sepatutnya. Kau boleh tolong dia dalam pelajaran. Kau boleh tolong dia selesaikan masalah. Kau boleh tolong dia bagi pendapat. Kau boleh tolong dia bila dia susah. Kau boleh cakap yang baik baik untuk tenangkan hati dia. Kau boleh tunggu dia walaupun kau kena tinggal sebab kau dah janji. Sebab kau sayang dia macam kawan.

Bukan buat dia sakit hati dengan cara cakap kau yang sinis, yang konon kau paling hebat dalam dunia. Bukan buat dia makin menyampah dengan kata kata kau yang mengundang. Bukan buat dia makin susah dengar kau cakap. Bukan buat dia rasa tersisih. Bukan buat dia rasa selalu kena tinggal. Bukan buat dia rasa sedih ada kawan macam kau sebab kau tak ikut janji. Sebab kau...
SELLFISH!
Kalau dia salah, kau maafkanlah. Kalau kau salah, dia maafkanlah. Jangan pentingkan diri. Masing-masing saling memerlukan. Kau boleh pentingkan diri kalau jenazah kau nanti boleh bergolek masuk kubur sendiri bak kata Ustaz Azhar Idrus. Rasa-rasanya boleh ke? Boleh ke takpe? Ha-Ha!

Aku harap aku bukan kawan yang macam ni dan ada kawan-kawan yang macam ni.

No comments: