Sunday, January 31, 2016

Tips Trip Bajet ke Universal Studios Singapore (USS)

Jadi sebenarnya entri ni paling best sekali nak cerita. Sekali lagi aku nak bagitau, sebelum ni aku memang pernah pergi Universal Studios Singapore ni, tapi masa tu pergi dengan family. Mana fikir pasal bajet membajet ni. Mak yang sponsor semua kau tau jerit je main rides semua. Hahahaha, sekarang pergi dengan kawan kawan barulah kena fikir bajet sendiri. Rasakan!

Aku sarankan pergi USS dengan pakej. Pergi dengan pakej biasanya lagi murah dibandingkan dengan harga tiket kau walk-in dekat kaunter USS tu. Dengan kos transport nak masuk Singapore sendiri lagi kan. So, kenalah cari pakej bajet yang paling berpatutan. Contohnya, macam pakej Encik Hilmi yang aku dah bagitahu dalam entri sebelum ni (RUJUK SINI). Siap bas dengan vouchers semua ada. Senang perjalanan kita.

Pagi tu, kitorang gerak lepas subuh dari Culture City Inn ke Tune Hotel sebab bas pakej Encik Hilmi akan pick up di Tune Hotel. Kitorang parking kereta dekat area kedai depan Tune Hotel. Lock stereng, lock kereta sampai malam selamat je parking kereta dekat situ. Lepastu naik bas, lalu imigresen Malaysia kena turun sekali nak cop pasport, dekat imigresen Singapore turun sekali lagi untuk cop pasport jugak, 

Untuk kitorang yang guna pasport kumpulan ni, proses jadi sedikit lambat tapi still guna proses sama macam guna pasport individu. Sebab pegawai imigresen tu nak kena check dan key in data seorang demi seorang ahli kumpulan kitorang. Sampai gate kaunter tu kena tutup lepas kitorang. Hahaha. Tapi takdelah lambat mana, sempat je naik bas. Tak kena tinggal pun.

Sampai USS je, mestilah cari globe ni dulu nak bergambar kan. Tak pergi USS la kalau takde gambar depan benda alah besoo ni kan? Padahal dah keluar nanti pun boleh ambil juga sebenarnya tapi lighting dah kureng sikit lah dah petang kan.

Inilah ahli rombongan tak berapa cik kiah saya. 

Dah puas ambil gambar, masuk lah engko ke dalam USS itu. Tetapi, disebabkan hari kitorang pergi ni cuti sekolah, ramai ya ampun manusianya. Lain gila dengan masa aku pergi dengan family dulu sebab masa tu tak cuti sekolah. Nak scan tiket masuk pun beratur panjang tau. Kau bayangkan nak main semua rides yang ada dalam tu macam mana dia punya beratur panjang? Berhuhuhu jela mampu. 

Untuk trip kali ni, semua  ahli rombongan cik kiah aku tak berapa sabar sangat. Jadi kitorang main 2 games je. Naik roller coaster Battlestar Galactica yang Cylon warna biru tu dekat Sci-Fi and tengok Shrek 4D Adventure dekat Far Far Away. Tapi aku dah pernah main semua games dekat sini masa pergi dengan family haritu, jadi tak rasa rugi sangat. This time pergi dengan kawan kawan banyak ambil gambar daripada trip dengan family haritu kurang gambar. Aku anggapkan itu semua ialah keseimbangan. Hahahahaha. 


Banyak sangat tau rides dalam USS ni. Jadi kalau rasa tak nak rugi sangat main semua puas puas. Memang akan sangat penat berjalan, beratur mahupun menjerit naik rides yang extreme gila bapaks macam roller coaster Battlestar Galactica tu tapi kalau dah dapat naik semua tu baru rasa berbaloi sikit duit kau kan. Jangan terlepas lalu semua bahagian dalam USS ni. Start dari pintu masuk tu ada Hollywood, New York, Sci-Fi City, Ancient Egypt, The Lost World, Far Far Away last sekali Madagascar. Kena pandai pandai bahagi masa supaya sempat naik semua rides dari pagi sampai maghrib dekat situ, okay? 
Ini maps dalam USS, gambar ihsan dari Google. Tapi jangan heboh pulak nak print menatang ni. Hahahaha. Nanti masuk USS dekat depan pintu tu dah sedia banyak dah map ni. Ambil lah sebeban pun simpan buat kenangan pun tidak mengapa. 

Tips persendirian aku, janganlah pergi masa cuti sekolah. Tak puas nak main rides tu semua kalau kesabaran kau dah teruji untuk beratur hampir 2 jam untuk satu roller coaster yang naik tak sampai 5 minit tu. Kalau nak pergi juga masa cuti sekolah, kumpul la duit lebih lebih sikit beli ticket express. Tahap VIP dia sampai kena beratur 20 minit je paling lama untuk semua rides bila manusia picisan on strict budget macam kitorang ni kena beratur 70 minit hingga ke 140 minit. Haaa, jadi pandai pandai lah pilih tarikh nak pergi ataupun pandai pandai lah beli tiket express tahap VIP tu.

Makan. Kalau ada voucher makan macam yang jimat macam aku cerita dalam entri sebelum ni juga, better beli voucher tu. Voucher tu bagus kot boleh guna kat semua restoran dalam USS ni kecuali Starbucks. Boleh juga guna untuk beli souveneir yang ada jual kat restoran dalam USS ni. Dah jimat banyak dah. Dalam USS ni ada banyak juga restoran halal. Kalau tengok maps USS, dia ada tunjuk logo halal kat restoran mana yang halal. Tapi kena hati hati juga untuk orang Islam macam kita ni. Ada gerai-gerai kecil jual makanan atau air dalam USS ni yang memang diragui ke-halal-an nya. Nanti jadi macam Anode masa beratur nak beli milkshake kononnya dekat area Hollywood. Tetiba tengah beratur, pekerja tu tuang wine dalam air orang depan dia. Terkejut baq ang terus keluar line cancel niat nak beli air. Hahaha. So, antara restoran halal mengikut bahagian-bahagian yang ada dalam USS ni :-
  1. Ancient Egypt - Oasis Spice Cafe 
  2. Hollywood - Mel's Drive-In
  3. Madagascar - Marty's Casa Del Wild Food Court
  4. Far Far Away - Friar's 
  5. Far Far Away - Goldilocks
Masa pergi kali pertama, aku makan dekat Oasis Spice Cafe tu. Kali kedua ni pulak aku makan dekat Restoran Friar's tu. Range harga makanan dalam USS ni ialah sekitar $10 hingga $20 termasuk air sekali. Tips persendirian aku, masa nak beli makanan tu jangan convert kan dollar dengan MYR nanti kau rasa tak lalu nak makan pastu kelaparan. Hahahaha. Kalau dah namanya nak makan dalam USS ni, siapkan lah dalam $15 pun dah cukup sangat dah. Kalau betul-betul nak jimat, bawak je bekal makanan. Boleh feeling-feeling picnic kat dalam USS. Hikshiks.

Apa lagi ya? Main rides dah, makan pun dah. Cerita pasal berseronok-seronok ni jangan dilupa perkara yang fardhu. Haa, gitteww. Memandangkan kitorang ni musafir, solat jamak qasar Zohor dan Asar jela. Surau dalam USS ni ada satu je yang terletak antara area Sci-Fi dengan Ancient Egypt. Kalau nak senang, tengok dalam maps USS. Dekat belah belakang tersorok sikit berhampiran locker simpan barang untuk Mumia Ride. Surau dia kecil boleh tahan, boleh 4-5 orang solat je dalam satu masa. Kalau yang perempuan, dinasihatkan membawa telekung sendiri, kalau tak pun pakai lah pakaian yang solat friendly. Sebelum ni, telekung ada disediakan dekat surau tu. Tapi haritu aku pergi, takde dah telekungnya. Tinggal hanger je banyak. Tak pasal-pasal aku kena berlakon drama sinetron nak pinjam telekung seorang mbak Indonesia ni. Hahaha, aku sendiri tak faham kenapa aku kena guna bahasa Indonesia sedangkan masa tu ada kat Singapore. Kepada mbak tersebut, makasih ya pinjamkan kain solatnya, semoga bahagia bahagia selalu.

Cakap pasal pakaian solat friendly, terfikir juga pasal pakaian nak pergi USS ni kan. Pakai lah untuk keselesaan. Jangan buat gila pakai sweatshirt berlapis-lapis pulak. Panas oi. Berlecak tiak nanti. Cuaca Singapore saing saing je dengan Malaysia. Jangan perasan pergi oversea sangat. Lepastu ada satu ride yang macam akan basahkan kita sikit. Yang perempuan, toksahlah pakai baju warna cerah kalau nak main ride tu. Kang free aje belanja mata mata keranjang di luar sana. Cukuplah foreigner yang dah memang suka belanja tu. Hahaha. Kemudian, dinasihatkan pakailah kasut yang selesa. Nak pakai selipar pun aku rasa okay je asalkan kau selesa. Tapi bila naik rides yang berpusing-pusing 360 darjah tu, bukalah selipar letak tepi biasanya memang ada sediakan rak kasut dekat platform rides yang extreme macam tu. Kalau tak nanti tak pasal pasal orang lain kena balun dengan selipar terbang korang. Nak betul betul selesa pakai sandal kot, selesa buat jalan jauh dan takyah buka bila nak main rides extreme tu.

Selepas puas seharian menjelajah USS itu, keluarlah dikau dari USS itu dan tunggulah bas dekat platform yang telah disediakan. Kalau guna pakej Encik Hilmi tu, pukul 7.30 dah kena tunggu bas tu. Maknanya dalam pukul 7 malam, korang dah boleh get ready untuk keluar dari USS dan terus ke tempat tunggu bas. Lepastu naik bas, sama jugak macam pagi tadi. Lalu imigresen Singapore kena turun sekali nak cop pasport, dekat imigresen Malaysia pun turun sekali lagi. Akan tetapi bila dah malam, jalan adalah sangat jammed terutama bila nak dekat kedua-dua imigresen tu. Kau jangan banyak mengeluh sangat, dah penat kan jalan seharian tadi? Tidur jelah senang cerita. Hahaha. Nanti sampai balik Tune Hotel lepastu dah boleh balik hotel sendiri sambung tidur.

Sekian, habis pun siri entri percutian bajet aku dan kawan kawan ke USS ni. Harap ada membantu orang di luar sana. Kalau tak membantu pun takpelah, aku enjoy jugak ceritakan pengalaman ni. Sebab dah lama rasanya tak ada entri panjang panjang macam ni dalam blog usang ni. Entri pasal bajet aku rasa macam tak dapat buat in details pasal dah sebulan hal ni berlalu. Sedikit demi sedikit memori aku telah hilang. Hahahaha, maafkan lah insan yang lemah ini. Semoga berjumpa lagi di entri yang lain pulak. Dan semoga azam tahun baru aku masih bertahan di bulan kedua ini.

Looking forward for next #AIAxVacation series. Thank you, I love you. :)

2 comments:

muhammad syahmi said...

Salam Cik,

Saya Syahmi dari http://hidup.my/ dan ingin menjemput untuk review
laman web kami. Kami sangat hargai jika Cik boleh review laman web kami.
Cik boleh hubungi saya dengan maklumat di bawah.

Terima Kasih.

Syahmi
syahmiruhaizat@gmail.com

Jessica Abdul said...

Salam Sejahtera! Jika ingin dapatkan tiket masuk SEA AQUARIUM pada harga murah, sila hubungi saya. Boleh beli & BOOK awal. Harga promosi: SGD 35/MYR 112 sahaja (Adult) dan SGD 25/ MYR 80 sahaja (CHILD). Tiket original OPEN DATE 3 bulan valid dari tarikh beli. PROMOSI lain tiket Singapura ada seperti USS, GARDEN BY THE BAY, SINGAPORE ZOO, NIGHT SAFARI dan lain-lain. Lawati LOVE TRAVEL facebook page juga di >>> www.facebook.com/lovetravel86 // Terima kasih. Jessica (whatsapp: +6012-7760219) Email: jessica.travel8686@gmail.com